Z polskiej perspektywy

Czym jest zawał serca i jak na niego pracujemy?

Zawał serca to martwica mięśnia sercowego spowodowana niedokrwieniem. Bezpośrednią przyczyną zawału serca jest najczęściej pęknięcie blaszki miażdżycowej i tworzenie się skrzepliny w tym miejscu, co prowadzi do zamknięcia tętnicy i uniemożliwia dostarczanie tlenu do mięśnia sercowego.

Wystąpieniu zawału serca sprzyja dysfunkcja śródbłonka, nasilenie miażdżycy i „gotowość krwi” do tworzenia skrzepliny. Wszystkie te zjawiska spowodowane są przez palenie tytoniu, cukrzycę, złą dietę (w tym nadużywanie soli, małe spożycie warzyw i owoców, a duże tłuszczów zwierzęcych), małą aktywność fizyczną, nadciśnienie tętnicze i hipercholesterolemię. Współistniejąc, czynniki te potęgują się nawzajem. Stanowią one przyczynę 90,4 proc. wszystkich zawałów serca. Ryzyko wystąpienia zawału zwiększa każdy pojedynczy wypalony papieros, a zmniejsza je każda aktywność fizyczna. Zawał wcześniej pojawia się u mężczyzn niż u kobiet (choć obecnie ta różnica się zmniejsza), a jego ryzyko narasta z wiekiem. Więcej na:
http://www.youtube.com/watch?v=d49oZO9d_Ac 

 

Materiały pochodzą z III WIOSENNEJ AKADEMII KARDIOLOGICZNEJ „ZAWAŁ SERCA I CO DALEJ”, która odbyła się 17.04.2014. Patronat merytoryczny objęło Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Serwis FaktyMedyczne.pl wykorzystuje pliki cookies do gromadzenia informacji związanych z korzystaniem ze strony internetowej. Mechanizm cookies nie ma na celu pozyskiwania jakichkolwiek informacji o indywidualnych użytkownikach serwisu. Stosowany jest w celu usprawniania funkcjonowania serwisu zgodnie z obowiązującymi w sieci www standardami. Użytkownik może usunąć pliki cookies lub zmienić ich ustawienia w przeglądarce internetowej. Usunięcie lub zmiana ustawień plików cookies w przeglądarce może się wiązać z utrudnieniami w korzystaniu z Serwisu. Więcej informacji znajduje się w Polityce prywatności.