Z polskiej perspektywy

Tryb życia po zawale serca - nie tylko leki

Zapobieganie kolejnemu zawałowi serca polega nie tylko na farmakoterapii, ale też na zmianie trybu życia: diecie antycholesterolowej i aktywności fizycznej.

Pacjent po zawale powinien otrzymać szczegółowe informacje na temat zalecanej diety, np. o zawierających mniej tłuszczu zamiennikach dotychczas spożywanych produktów. Warto zwrócić uwagę chorego na żywność funkcjonalną, zawierającą dodatki, zmniejszające poziom cholesterolu, takie jak sterole roślinne. Spożywanie 2 g steroli roślinnych na dobę redukuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 25 proc. Ponieważ trudno taką ich ilość przyjąć z codziennym, niewzbogacanym pożywieniem, zasadne jest spożywanie właśnie żywności funkcjonalnej. Zalecane produkty to także ryby i olej rzepakowy ze względu na zawartość kwasów omega 3. Więcej na: http://www.youtube.com/watch?v=1g2p-sVdqU4 

 

Materiały pochodzą z III WIOSENNEJ AKADEMII KARDIOLOGICZNEJ „ZAWAŁ SERCA I CO DALEJ”, która odbyła się 17.04.2014. Patronat merytoryczny objęło Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Serwis FaktyMedyczne.pl wykorzystuje pliki cookies do gromadzenia informacji związanych z korzystaniem ze strony internetowej. Mechanizm cookies nie ma na celu pozyskiwania jakichkolwiek informacji o indywidualnych użytkownikach serwisu. Stosowany jest w celu usprawniania funkcjonowania serwisu zgodnie z obowiązującymi w sieci www standardami. Użytkownik może usunąć pliki cookies lub zmienić ich ustawienia w przeglądarce internetowej. Usunięcie lub zmiana ustawień plików cookies w przeglądarce może się wiązać z utrudnieniami w korzystaniu z Serwisu. Więcej informacji znajduje się w Polityce prywatności.