Z ręką na pulsie

Nietolerancja histaminy - prosta diagnoza długotrwałych dolegliwości

Nietolerancja histaminy – jedna z immunologicznie niezależnych niepożądanych reakcji na pokarm – dotyka 1-2% zachodniej populacji. Jej przyczyną jest niedobór oksydazy diaminowej (DAO), enzymu rozkładającego histaminę*. Charakterystyczne objawy – bóle głowy, zmiany skórne, nawracające infekcje czy zaburzenia rytmu serca – występują po spożyciu pokarmów bogatych w histaminę np. czerwonego wina, czekolady, twardych serów pomidorów czy kiełbas z surowego mięsa, takich jak salami.

Z uwagi na nadal niski poziom wiedzy o nietolerancji histaminy (jeden z typów nietolerancji pokarmowych) jest ona rozpoznawana rzadko, przez co pacjenci latami cierpią z powodu dolegliwości – migren, biegunek, świądu – o nieustalonej przyczynie. Czujność powinno budzić pojawienie się problemów zdrowotnych po spożyciu pokarmów bogatych w histaminę, takich jak: czerwone wino, ryby, salami i podsuszane wędliny, czekolada, kapusta kiszona, tuńczyk, pomidory, pizza, ketchup, truskawki, owoce cytrusowe, skorupiaki.

Jak powstaje nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy to niedobór lub zbyt mała aktywność fizjologicznie występującej DAO, która jest przyczyną niewystarczającego rozkładu histaminy w jelicie cienkim. W konsekwencji dochodzi do nietolerancji histaminy. Enzym ten pochodzący z pożywienia jest wówczas rozkładany dużo wolniej i kumuluje się w organizmie. Reakcją na tę nadwyżkę są objawy podobne do alergii np.:

  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, bóle brzucha, wzdęcia),
  • bóle głowy,
  • wysypka i świąd skóry,
  • zaburzenia oddechu, astma oskrzelowa,
  • mdłości, zaburzenie rytmu serca,
  • nieżyt nosa.

Które pokarmy zawierają histaminę?

Pokarmy, których dojrzewanie trwa dłużej lub które mogą być dłużej przechowywane, mają wysoką zawartość histaminy. Dodatkowo istnieją pewne produkty, które stymulują wydzielanie histaminy w jelicie, np.:

  • alkohol (szczególnie czerwone wino i szampan),
  • ser,
  • owoce morza, ryby i sosy rybne,
  • surowe kiełbasy (np. salami, bekon),
  • kapusta kiszona,
  • warzywa (np. pomidory, szpinak, bakłażan),
  • owoce (np. truskawki, ananas, banan),
  • czekolada.

Czy nietolerancję histaminy można leczyć?

Diagnostyka nietolerancji histaminy polega przede wszystkim na szczegółowym wywiadzie chorobowym oraz wykonaniu testów alergicznych (wykrycie IgE), a następnie analizie poziomu aktywności DAO w surowicy krwi. Wymagane jest także zastosowanie właściwej diety eliminacyjnej, wykluczającej oprócz pokarmów bogatych w histaminę, także pokarmy stymulujące jej wydzielanie. W Polsce dostępne jest już także nowoczesne rozwiązanie farmakologiczne. DAOSIN® jest pierwszym na świecie dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego, wspomagającym leczenie nietolerancji histaminy. Preparat jest przeznaczony szczególnie dla osób, u których występuje niedobór fizjologicznej DAO. Preparat DAOSIN® zwiększa pulę oksydazy diaminowej w organizmie, dzięki czemu metabolizm histaminy w jelicie cienkim jest prawidłowy, a równowaga pomiędzy ilością histaminy i DAO zostaje przywrócona.

* Histamina jest substancją wytwarzaną przez ludzki organizm, pełniącą szereg istotnych funkcji, takich jak regulacja wzrostu komórek, perystaltyki jelit, procesu gojenia się ran, rytmu snu i czuwania, łaknienia, procesów uczenia się, reakcji alergicznych i wielu innych. Obecność histaminy w organizmie jest człowiekowi niezbędna, tym niemniej jej nadmiar grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Informacja prasowa przesłana przez 38pr.pl

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Serwis FaktyMedyczne.pl wykorzystuje pliki cookies do gromadzenia informacji związanych z korzystaniem ze strony internetowej. Mechanizm cookies nie ma na celu pozyskiwania jakichkolwiek informacji o indywidualnych użytkownikach serwisu. Stosowany jest w celu usprawniania funkcjonowania serwisu zgodnie z obowiązującymi w sieci www standardami. Użytkownik może usunąć pliki cookies lub zmienić ich ustawienia w przeglądarce internetowej. Usunięcie lub zmiana ustawień plików cookies w przeglądarce może się wiązać z utrudnieniami w korzystaniu z Serwisu. Więcej informacji znajduje się w Polityce prywatności.