Z polskiej perspektywy

Otyłość stanowi zagrożenie dla zdrowia – „paradoks otyłości” i jego potencjalne działanie ochronne u osób otyłych po OZW nie może zniechęcać do walki z nią

Wiele jest doniesień na temat tzw. paradoksu otyłości. Dane z rejestru SCAAR wskazują, że pacjenci otyli lub z nadwagą cechują się mniejszą śmiertelnością niż chorzy z prawidłową wagą lub niedowagą w okresie 3-letniej obserwacji po przebytym incydencie wieńcowym. Czy pacjenci, którzy przebyli ostry zespół wieńcowy i mają nadwagę lub otyłość, powinni schudnąć? O komentarz poprosiliśmy dr n. med. Wioletę Respondek z Instytutu Żywności i Żywienia.

Trudno tutaj zająć jednoznaczne stanowisko. Znam te badania. Trzeba jednak brać pod uwagę moc dowodów naukowych, jakiej grupy dotyczą. Jest to na pewno rzecz, na którą należy zwrócić uwagę. Tak jak w różnych innych dziedzinach obowiązuje pewna zasada zdrowego rozsądku. Tzn. wcale nie chodzi o to, że osoba otyła musi koniecznie, za wszelką cenę dążyć do tego, żeby mieć prawidłową masę ciała. Być może to dążenie nie będzie wcale takie korzystne. Bardziej kładziemy nacisk, co jest bezsprzecznie udowodnione, że nadmierna masa tkanki tłuszczowej powoduje ryzyko cukrzycy, nowotworów, chorób układu krążenia również. W rejestrze SCAAR mamy pacjentów już z występującym OZW i porównanie przebiegu schorzenia u osób z prawidłową i nadmierną masą ciała. W naszym działaniu chodzi o to, żeby zapobiec wystąpieniu OZW. Mówi się o tym paradoksie, jednak tak naprawdę nikt nie potrafi tego wytłumaczyć, więc pewnie potrzeba dalszych obserwacji. Z kolei wiadomo, że niedożywienie też jest czynnikiem ryzyka, aczkolwiek pojawił się pogląd, że właśnie niedowaga przedłuża życie. Krótko mówiąc, takie doniesienia należy śledzić, nie mogą one jednak zniechęcać do walki z otyłością. Stanowi ona duży problem, a dowody na to, że stanowi zagrożenie dla zdrowia są bezsprzeczne.


Wypowiedź uzyskana podczas konferencji prasowej na temat „EPIDEMIA OTYŁOŚCI W POLSCE: Czy jesteśmy na nią skazani? Jak z nią walczyć?”, która odbyła się w Instytucie Żywności i Żywienia 6 marca 2014 r. 

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Serwis FaktyMedyczne.pl wykorzystuje pliki cookies do gromadzenia informacji związanych z korzystaniem ze strony internetowej. Mechanizm cookies nie ma na celu pozyskiwania jakichkolwiek informacji o indywidualnych użytkownikach serwisu. Stosowany jest w celu usprawniania funkcjonowania serwisu zgodnie z obowiązującymi w sieci www standardami. Użytkownik może usunąć pliki cookies lub zmienić ich ustawienia w przeglądarce internetowej. Usunięcie lub zmiana ustawień plików cookies w przeglądarce może się wiązać z utrudnieniami w korzystaniu z Serwisu. Więcej informacji znajduje się w Polityce prywatności.