Czy u chorych z zespołem metabolicznym i otyłością możliwe jest zapobieganie miażdżycy i aterotrombozie oraz skuteczne ich leczenie?
Najskuteczniejszą metodą zapobiegania rozwojowi aterotrombozy jest jak najwcześniejsza profilaktyka, mająca na celu eliminację czynników ryzyka.
Uznanym sposobem jest redukcja masy ciała poprzez stosowanie diety z ograniczeniem cukrów prostych, tłuszczów zwierzęcych, zawierającej ok. 35 g błonnika, bogatej w oleje roślinne i kwasy omega-3 pochodzące z ryb. Niezbędnym elementem prozdrowotnego trybu życia jest systematyczny, umiarkowany wysiłek fizyczny (aerobowy), co najmniej 30 minut dziennie. Poza innymi korzystnymi oddziaływaniami, zapobiega on powstaniu efektu „jo-jo” u osób, którym udało się zredukować masę ciała. Wpływa również na poprawę nastroju i zapewnia utrzymanie właściwej masy mięśniowej.
Aby doprowadzić do trwałego zmniejszenia wagi, dietę należy stosować przez całe życie. Nie jest to najczęściej możliwe w przypadku wielu diet polecanych przez różnego rodzaju czasopisma lub sprzedawanych komercyjnie. Diety te bowiem są albo zbyt monotonne, albo zbyt trudne do stosowania przez dłuższy czas (np. z powodu czasochłonnego przygotowywania potraw lub zdobywania ich składników), albo po prostu za drogie.
Najlepszą dietą jest zmiana nawyków żywieniowych i zastosowanie się do zaleceń zawartych w piramidzie żywieniowej.
Opracowanie:
Prof. dr hab. med. Edward Franek
Dr med. Alicja Milczarczyk
Prof. dr hab med. Krystyna Widecka
Dr med. Andrzej Cacko
Zmień kategorię
- Nadciśnienie tętnicze a miażdżyca i jej powikłania
- Otyłość, zespół metaboliczny i inne czynniki ryzyka a miażdżyca i jej powikłania
- Powikłania miażdżycy – zawał serca
- Powikłania miażdżycy – udar mózgu
- Lekarz POZ i medycyna rodzinna
- Kardiologia i Kardiochirurgia
- Diabetologia
- Neurologia i neurochirurgia
- Chirurgia ogólna i naczyniowa
- Ortopedia