Doniesienie naukowe

Długotrwałe oglądanie telewizji zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i zgonu

Boston, Massachusetts. W nowym przeglądzie badań dotyczących bezpośredniego związku pomiędzy czasem poświęcanym oglądaniu telewizji a ryzykiem cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zgonu z dowolnej przyczyny potwierdzono, że dłuższe spędzanie czasu przed telewizorem skutkuje długofalowymi niekorzystnymi zmianami. 
W przeglądzie opublikowanym 15 czerwca 2011 r. na łamach Journal of the American Medical Association wykazano, że każde dwie godziny oglądania telewizji dziennie wiążą się ze wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy o 20%, chorób układu sercowo-naczyniowego o 15%, a zgonu z dowolnej przyczyny o 13%.
Współautor badania dr Frank Hu (Harvard School of Public Health, Boston) w komentarzu dla heartwire powiedział: „Oglądanie telewizji jest gorsze niż inne aktywności podejmowane w pozycji siedzącej, ponieważ charakteryzuje się szczególną biernością. Cechuje je zdecydowanie niższy wydatek energetyczny w porównaniu z jazdą samochodem, czytaniem, pracą przy komputerze itp”.
                               
Związek pomiędzy oglądaniem telewizji a niezdrowymi nawykami żywieniowymi
Dr Hu twierdzi również, że oglądanie telewizji wiąże się z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. „Ludzie mają tendencję do jedzenia podczas oglądania telewizji, przy czym chętniej sięgają po dania z barów szybkiej obsługi i słodycze niż po zdrowsze posiłki. Może to być związane z dużą liczbą reklam niezdrowej żywności, które powodują zwiększenie apetytu, ale może także po prostu wynikać z nudy. Niezdrowe posiłki są łatwiej dostępne, dlatego lepiej się nadają do spożywania przed telewizorem. Być może gdyby ludzie nie poświęcali tyle czasu oglądaniu telewizji, byliby bardziej skłonni do przygotowywania sobie zdrowszych posiłków”.
Hu podkreśla, że kultura zachowań związanych z oglądaniem telewizji jest bezpośrednim wynikiem rewolucji technologicznej. „Dzięki dostępności telewizji satelitarnej z setkami kanałów oglądamy coraz więcej programów, a dzięki zastosowaniu pilotów do zdalnego sterowania nie musimy nawet wstawać z kanapy, aby zmienić kanał”. I dodaje: „Nie proponuję wprowadzenia zakazu oglądania telewizji, jednak zdecydowanie z tym przesadzamy. Przeciętny Amerykanin ogląda telewizję przez pięć godzin dziennie. To zdecydowanie zbyt długo, a ludzie wpadają w błędne koło. Często oglądają telewizję, więc zaczynają przybierać na wadze, a to utrudnia wykonywanie ćwiczeń fizycznych, więc oglądają jeszcze częściej… Trzeba przekonać społeczeństwo, że można zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca poprzez ograniczenie czasu poświęcanego na oglądanie telewizji”.
 
Ćwiczenia fizyczne podczas oglądania telewizji
W artykule Hu i Anders Grøntved (University of Southern Denmark, Odense) wyjaśniają, że „zalecenia dotyczące zdrowia publicznego mówią o konieczności zwiększenia aktywności fizycznej, nie postuluje się w nich jednak ograniczenia oglądania telewizji. Nie byłoby trudno to zmienić. Powinniśmy również sugerować wykonywanie ćwiczeń fizycznych podczas oglądania telewizji. Możemy także w taki sposób rozwijać technologię, żeby umożliwić ludziom większe wydatkowanie energii podczas oglądania telewizji przez korzystanie z bieżni lub innych przyrządów do ćwiczeń”. Autorzy wskazują, że oglądanie telewizji to najczęstszy rodzaj aktywności podejmowanej poza pracą i snem w wielu populacjach na całym świecie. W niektórych krajach Europy poświęca się mu średnio 40% wolnego czasu dziennie, a w Australii 50%.
Hu i Grøntved dokonali metaanalizy ośmiu prospektywnych badań kohortowych, w której prześledzili związek pomiędzy oglądaniem telewizji a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, zgonu lub chorób układu sercowo-naczyniowego niezakończonych zgonem oraz śmiertelnością z wszystkich możliwych przyczyn. Wyniki wykazały, że zsumowane ryzyko względne związane z oglądaniem telewizji przez dwie godziny dziennie wynosi odpowiednio 1,2 dla cukrzycy typu 2 i 1,15 dla zgonu oraz chorób układu sercowo-naczyniowego niezakończonych zgonem oraz 1,13 dla zgonu z dowolnej przyczyny.
Bezwzględne różnice ryzyka wystąpienia omawianych okoliczności w przeliczeniu na każde dwie godziny dziennie poświęcone oglądaniu telewizji, szacowane dla liczby 100 000 osób rocznie, to 176 przypadków cukrzycy typu 2, 38 przypadków zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych i 104 zgony z innych przyczyn.
 
 Piśmiennictwo

1. Grøntved A and Hu F B. Television viewing and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and all-cause mortality. A meta-analysis. JAMA 2011; 305:2448-55.

Adaptation in Polish has been done by FaktyMedyczne.pl and has not been reviewed by theheart.org editorial team.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Serwis FaktyMedyczne.pl wykorzystuje pliki cookies do gromadzenia informacji związanych z korzystaniem ze strony internetowej. Mechanizm cookies nie ma na celu pozyskiwania jakichkolwiek informacji o indywidualnych użytkownikach serwisu. Stosowany jest w celu usprawniania funkcjonowania serwisu zgodnie z obowiązującymi w sieci www standardami. Użytkownik może usunąć pliki cookies lub zmienić ich ustawienia w przeglądarce internetowej. Usunięcie lub zmiana ustawień plików cookies w przeglądarce może się wiązać z utrudnieniami w korzystaniu z Serwisu. Więcej informacji znajduje się w Polityce prywatności.